exclusiv: Mare atenție la noile metode de înșelăciune ale escrocilor! Sfaturi pentru pensionari să nu mai pice în plasa impostorilor. Avocat Adrian Cuculis: „Banii se duc la săgeți și nu-i mai vezi niciodată!”

Metodele prin care escrocii reușesc să fure bani sau date personale devin tot mai sofisticate, iar victimele lor preferate sunt adesea vârstnicii, oameni care au încredere în instituții, dar care nu sunt obișnuiți cu capcanele lumii digitale.

Într-un context în care apelurile telefonice false, aplicațiile malitioase și identitățile false se înmulțesc, orice ezitare sau neatenție poate însemna pierderea economiilor de o viață.

Escrocii au devenit mai inventivi ca niciodată

Mare atenție la noile metode de înșelăciune ale escrocilor! Sfaturi pentru pensionari să nu mai pice în plasa impostorilor. Avocat Adrian Cuculis: „Banii se duc la săgeți și nu-i mai vezi niciodată!”

Un caz recent din Botoșani șochează prin sumă și prin modul de operare. Un bărbat a fost convins, pas cu pas, să autorizeze o tranzacție de 1.000.000 de lei către un cont Revolut, crezând că vorbește cu un reprezentant al băncii sale.

De fapt, era victima unei înșelăciuni bine orchestrate.

„Există tot felul de metode prin care cei care se ocupă cu escrocarea oamenilor și furtul de date devin din ce în ce mai ingenioși”, avertizează avocatul Adrian Cuculis. „Trebuie să avem o relație foarte clară cu partenerul nostru de muncă: că e bancă, știm care sunt procedurile de lucru, că e furnizor de servicii, știm care sunt lucrurile respective.

Și întotdeauna să ne punem întrebări: de ce mi se cer datele, de ce mi se cere una alta, dacă într-adevăr sunt necesare acele informații.”
, a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru stirilekanald.ro.

Citește și: VIDEO Escrocii deghizați în polițiști și inspectori BNR ne lasă fără bani. Cum pot să-și dea seama oamenii că sunt pe punctul de a fi înșelați

Cazul de la Botoșani: cum a fost păcălit un bărbat să transfere 1.000.000 de lei

Totul a început cu un simplu apel telefonic. Persoana de la celălalt capăt al firului s-a prezentat ca angajat al unei bănci și a întrebat dacă victima a autorizat plăți suspecte în străinătate. Inițial, contul părea intact. A doua zi însă, bărbatul a fost sunat din nou, de data aceasta de pe un număr care părea să aparțină băncii – o metodă numită „spoofing”, prin care infractorii modifică afișajul numărului pentru a părea legitim.

Sub pretextul unei „breșe de securitate interne”, escrocul l-a convins să instaleze aplicații de control la distanță. Prin ele, i-a accesat telefonul și a autorizat o plată uriașă, fără ca victima să își dea seama ce se întâmplă. Mai mult, când banca reală a încercat să îl contacteze, escrocul – aflat încă în apel – l-a convins să nu răspundă: „E doar un robot automat”, i-a spus, potrivit comunicatului emis de Poliție.

Citește și: VIDEO Audieri după escrocheria cu cavoul de lux. Mama preotului devenit țepar, mărturisiri cu lacrimi în ochi: „Dintr-un copil așa bun și cuminte, să ajungă să se bage cu cine știe ce nenorociți”

După trei ore de conversație, bărbatul a realizat că fusese înșelat. Dar era prea târziu.

„E posibil ca banii să nu mai fie recuperați practic niciodată, pentru că de cele mai multe ori, banii respectivi ajung cumva la niște săgeți.

Săgețile respective nu mai fac altceva decât să-i predea mai departe”, explică avocatul Adrian Cuculis. „Evident că nu mai ai în niciun caz cum să-i recuperezi și rămâi cu paguba.”

Un alt caz șocant: 11 ani de minciuni și aproape 300.000 de euro furați

Într-un alt dosar, un pensionar din Sibiu a fost înșelat timp de 11 ani de un escroc care i-a promis câștiguri din investiții fictive.

Bărbatul de 70 de ani a fost păcălit să trimită bani „pentru taxe” și „comisioane” legate de presupusele profituri. În realitate, era o farsă continuă, bine pusă la punct. A plătit în total peste 1,5 milioane de lei, în mai mult de 600 de tranșe.

Abia când fiica lui a aflat ce se întâmplă, cazul a fost reclamat la poliție. Escrocul, un bărbat de 49 de ani, a fost arestat preventiv. Ancheta e în desfășurare, iar autoritățile cred că ar putea exista și alte victime.

„Uneori unii ajung la pușcărie, vinovați sau nevinovați, au luat și ei doi, trei lei, că așa se face”, spune Cuculis. „Și în cele din urmă, cel care e principalul păgubit este cel care a căzut pradă unei asemenea înșelăciuni. Din cunoștințele mele, nu prea se mai recuperează.”, a mai adăugat avocatul Adrian Cuculis.

Citește și: VIDEO "Am rămas fără bani de pâine". Sedusă și abandonată- o româncă și-a vândut casa și a trimis 60.000 euro unui "iubit virtual"

Mare atenție la noile metode de înșelăciune ale escrocilor! Sfaturi pentru pensionari să nu mai pice în plasa impostorilor. Avocat Adrian Cuculis: „Banii se duc la săgeți și nu-i mai vezi niciodată!”

Sfaturi pentru vârstnici și nu numai: cum ne protejăm?

  • Nu oferiți niciodată date bancare prin telefon! Băncile nu cer niciodată PIN-ul, parola sau acces la telefon.
  • Nu instalați aplicații la cererea necunoscuților! Aplicațiile de control la distanță oferă acces complet asupra dispozitivului dumneavoastră.
  • Verificați întotdeauna identitatea apelantului! Dacă sunteți contactat de o „bancă” sau „furnizor de servicii”, închideți și sunați dumneavoastră la numărul oficial de pe site.
  • Consultați-vă cu cineva de încredere înainte de a face investiții sau plăți mari!
  • Fiți sceptici! Întrebați-vă întotdeauna: „De ce mi se cere această informație?”

Escrocii nu mai seamănă cu cei de pe vremuri. Nu vin la ușă, nu poartă haine suspecte. Vin prin telefon, prin aplicații, prin metode care par oficiale, credibile, chiar prietenoase, mai transmite avocatul.


Editor web
Îți Recomandăm Și...
OSZAR »